Črieda zubra hrivnatého sa v NP Poloniny rozrástla o nového potomka

30.07.2007 Medzilaborce

Stakčín 30. júla (TASR) - O nového potomka sa rozrástla črieda zubra hrivnatého, ktorá na základe projektu reštitúcie spomínaného druhu žije v Národnom parku (NP) Poloniny.
Zubríča sa narodilo 15-ročnej mamičke Itine. V súčasnosti sa spolu s ňou pohybuje v blízkosti slovensko-poľskej hranice. Vlani pribudla medzi obyvateľov Polonín Anna-Valentína. \"O tom, či bude krst podobný ako vlani, rozhodnú na ministerstve, \" uviedol dnes pre TASR zoológ Správy NP Poloniny Štefan Pčola. Dodal, že cestovateľ Arči, ktorým je 800-kilogramový zubor hrivnatý, pri pôrode neasistoval. Venuje sa potulkám. Tentoraz však nesmeruje na Spiš ako vlani, ale obdivuje krásy v okolí Veľkej Poľany nad Starinou.
\"Napriek tomu, že zubor je stádové zviera, ide o prirodzený jav, spojený s odchodom starších býkov na čas od ostatných členov stáda. Vždy sa však k čriede vrátia naspäť, \" doplnil Pčola. Dodal, že do ruje, ktorú majú zubry v auguste, sa isto-iste vráti.
V čase párenia sa zvyknú samce o svoje samičky aj pobiť. Samozrejme, vyhráva silnejší a priebojnejší. \"Ak všetko vyjde ako má, o deväť mesiacov, tak ako u človeka, príde na svet potomok, \" doplnil Pčola.
V čriede v NP Poloniny žije osem zubrov spolu s cestovateľom Arčim. Polovicu stáda tvoria býky. Zámerom projektu reštitúcie bolo vrátiť uvedené zviera do južných svahov Karpát, čo prispeje k zachovaniu prírodného dedičstva a obnove prírodného bohatstva nielen Slovenska, ale celej Európy. Slovenský projekt je súčasťou celokarpatského projektu. Jeho cieľom je prepojenie existujúcich voľne žijúcich populácii, nachádzajúcich sa v Poľsku a na Ukrajine.
Financie na realizáciu projektu v sume okolo 500-tisíc korún poskytli zahraničné zdroje, hlavne z Holandska. Zubry pochádzajú z chovov, ktoré sú súčasťou Európskeho programu ohrozených živočíchov, z Holandska, Švajčiarska a Talianska.
Zubor hrivnatý unikol vyhubeniu začiatkom 20. storočia. V západnej, strednej a východnej Európe však prežilo iba 54 jedincov. Dvanásť zubrov z uvedeného počtu vytvorilo základ pre návrat zubra v neskoršom období.
 

Vyberte región